Blog

Deze pagina bevat al onze zelfgemaakte content op één handige locatie: artikelen over de adoptie van Microsoft 365, gamification en vele andere onderwerpen!

20/02/2024

Rekken en strekken: ontwikkel flexibiliteit voor digitale fitheid

“Ik gebruik altijd email om bestanden te delen, waarom zou ik dat nu anders doen?”  Het ontwikkelen van digitale fitheid binnen jouw organisatie gaat om meer dan de ontwikkeling van digitale vaardigheden. Digitaal fitte medewerkers beschikken naast die vaardigheden ook over een digitale mindset.

Een van de vier elementen binnen de digitale mindset is ‘flexibiliteit’, oftewel de mate waarin iemand open staat voor nieuwe technologie en bereid is om mee te bewegen met veranderingen, nieuwe afspraken met collega’s en uitgangspunten van de organisatie.  Hoe kun je als organisatie die veranderbereidheid en flexibiliteit ontwikkelen en ondersteunen? Wij delen onze inzichten en tips.

Lees verder
06/02/2024

Iedere medewerker een content creator? Maak jouw organisatie digitaal fit!

Het maken van een goede PowerPoint Presentatie, het opstellen van documenten in de juiste huisstijl, een leuk bericht schrijven om een intern project te promoten, of een filmpje opnemen om jezelf of je team voor te stellen … van veel kenniswerkers wordt verwacht dat zij dit allemaal kunnen. En met de komst van nieuwe media en (digitale) mogelijkheden wordt dit ook steeds relevanter. De zogenaamde content creatie vaardigheden – oftewel, het kunnen maken van aantrekkelijke, originele en effectieve content – zijn dan ook essentieel voor digitaal fitte medewerkers. Hoe kun je als organisatie jouw medewerkers helpen bij het ontwikkelen en inzetten van deze vaardigheid?

Lees verder
27/01/2024

Iets te delen? Gebruik een link in Teams in plaats van te mailen!

Als kenniswerker is het van groot belang dat je jouw digitale vaardigheden blijft ontwikkelen, oftewel dat je digitaal fit bent. We deelden eerder onze visie op digitale fitheid: wat verstaan we eronder en welke elementen zijn cruciaal?

In deze blog gaan we in op het eerste element van digitale fitheid: de ontwikkeling van Operationeel Technische vaardigheden. Wat zien we in de praktijk en wat is ons advies?

Lees verder
19/01/2024

Digitaal fit: ontwikkel je digitale vaardigheden voor nu en in de toekomst

De manier waarop we werken is de afgelopen jaren sterk veranderd: we moeten steeds meer informatie verwerken, we werken steeds meer hybride samen, er zijn steeds meer digitale tools die ons kunnen ondersteunen en innovaties. Sinds een paar jaar werken veel bedrijven samen met apps zoals Teams en OneDrive en daar komen steeds meer nieuwe applicaties en/of innovaties bij. Zoals de komst van AI. Als kenniswerker is het daarom van groot belang dat je jouw digitale vaardigheden blijft ontwikkelen, oftewel dat je digitaal fit bent.

Wat verstaan we onder digitale fitheid en welke vaardigheden zijn cruciaal? In deze blog lichten we onze visie op digitale fitheid toe.

Lees verder
09/01/2024

Hoe de gemeente Zoetermeer de digitale transformatie omarmt met het programma ‘Digitaal samenwerken’ en daarbij gebruik maakt van the Cue games

De gemeente Zoetermeer zet vanuit haar programma ‘Digitaal samenwerken’ vol in op de ontwikkeling van de digitale vaardigheden van haar medewerkers én het verbeteren van de digitale samenwerking. Wat zijn de successen en belangrijkste uitdagingen hierin? En hoe helpt de inzet van the Cue games hierbij? We vroegen het Martijn de Groot, afdelingshoofd Informatie & Automatisering (I&A) en Mark van der Linde, projectleider Informatie & Automatisering (I&A).

Lees verder
19/12/2023

Terugblik 2023: Onze populairste games en inzichten

Welke twee games waren dit jaar het meest in trek bij onze spelers? En wat viel ons op in deze games? We hebben de cijfers van 2023 bekeken en nemen je graag mee in de uitkomsten van onze populairste games!

Lees verder
05/12/2023

Microsoft 365 Copilot

Digitaal fit voor Copilot: welke vaardigheden zijn nodig om samen te werken met AI?

Op 1 november 2023 was het zover: Microsoft lanceerde Copilot in Nederland. Een grootse lancering, want Copilot belooft veel: slimmer werken, efficiëntie en productiviteit vergroten in de digitale werkomgeving. Maar net als elke andere innovatie roept deze lancering vragen op voor organisaties. “Hoe gaan wij dit inzetten?” “Wat hebben we hiervoor nodig?” én, “Hoe zorgen we ervoor dat onze medewerkers hier mee om (kunnen) gaan?”

Lees verder
14/11/2023

Digitale etiquette: wat zijn jullie ongeschreven regels?

Je hangt je jas aan de kapstok en niet over de stoel van een collega. Wanneer je koffie haalt, vraag je of collega’s die in de buurt zitten ook wat willen. Je doet je koptelefoon op wanneer je iemand gaat bellen of loopt even de kamer uit.

Het zijn de ongeschreven regels op kantoor die zo vanzelfsprekend zijn. Maar wanneer het kantoor zich (deels) digitaal bevindt en je hybride samenwerkt zijn deze ongeschreven regels mogelijk ineens minder expliciet. Tijd om ze te ontdekken aan de hand van deze blog!

Lees verder
12/10/2023

De voordelen van digitaal slim samenwerken voor gemeenten

Bij veel gemeenten is de technische implementatie van Microsoft 365 al afgerond of in volle gang. Dit betekent dat medewerkers kunnen werken met applicaties zoals Teams en OneDrive. Maar uit ervaring weet ik dat de implementatie van de nieuwe technologie alleen is niet genoeg. Om het gebruik van Microsoft 365 te optimaliseren, is er juist (ook) aandacht nodig voor de adoptie van de software. Dit houdt in dat medewerkers weten hoe ze de tools moeten gebruiken, wat de voordelen en de best practices zijn.

Lees verder
29/09/2023

Slim samenwerken bij the Cue

De afgelopen maanden mocht ik, tijdens het zwangerschapsverlof van Lisanne Beijk, aan de slag als interim manager bij the Cue. Een mooie periode, waarin ik niet alleen bij (potentiële) klanten van the Cue het gesprek aan kon gaan over slim samenwerken, maar óók heb mogen ervaren hoe team the Cue dit zelf doet. Practice what you preach is het motto binnen dit team, én dat heb ik geweten. Drie inzichten en reflecties van de afgelopen maanden: ik deel ze in deze blog!

Lees verder
06/06/2023

Maak van je (hybride) werkweek een feestje!

Een dag vol meetings, geen tijd om dingen af te ronden, naar kantoor gaan en dan toch de hele tijd in online calls zitten, … we kennen het allemaal. Om van je werkweek een waardevol feestje te maken, is een goede balans nodig tussen tijd voor creativiteit, overleg, ontmoeten, focus en vitaliteit. Tijdens het work21 festival op donderdag 25 mei – met als thema ‘van waarde’ – gingen deelnemers bij the Cue in een workshop aan de slag met de vraag hoe deze balans er voor de deelnemers uitzag en wat zij in hun huidige werkweek konden verbeteren. In deze blog nemen we je mee in de inzichten uit de workshop en delen we tips!

Lees verder
01/06/2023

De gemeente van de toekomst: ontwerp jouw routekaart voor de ontwikkeling van 21st century skills

In onze samenleving kun je bijna niets meer zonder internet en digitale apparaten. We willen en moeten veilig omgaan met onze data, willen met innovaties aan de slag, hybride samenwerken en beter in contact komen met burgers en andere partijen die dit ook van ons verwachten. Dit vraagt, in lijn met de zogenaamde 21st century skills, om ‘digitaal vaardige’ ambtenaren.

The Cue, work 21 en Microsoft nodigen gemeenten uit voor een werksessie op 22 juni, waarin we met dit vraagstuk aan de slag gaan!

Lees verder
1 2 3