Iedere medewerker een content creator? Maak jouw organisatie digitaal fit!

Het maken van een goede PowerPoint Presentatie, het opstellen van documenten in de juiste huisstijl, een leuk bericht schrijven om een intern project te promoten, of een filmpje opnemen om jezelf of je team voor te stellen … van veel kenniswerkers wordt verwacht dat zij dit allemaal kunnen. En met de komst van nieuwe media en (digitale) mogelijkheden wordt dit ook steeds relevanter. De zogenaamde content creatie vaardigheden – oftewel, het kunnen maken van aantrekkelijke, originele en effectieve content – zijn dan ook essentieel voor digitaal fitte medewerkers. Hoe kun je als organisatie jouw medewerkers helpen bij het ontwikkelen en inzetten van deze vaardigheid?

Lisanne Beijk 06/02/2024

Hoe ziet een goede PowerPoint presentatie er uit? Welke beelden zijn in lijn met onze huisstijl? Wat voor type berichten verwachten we op welk medium? Wat deel je wel en niet? Help medewerkers (de juiste) content te creëren met behulp van richtlijnen en duidelijke voorbeelden.  Maak een PowerPoint sjabloon in de huisstijl, zodat medewerkers altijd vanuit dezelfde basis kunnen werken. Maak een beeldbank aan zodat medewerkers makkelijk de juiste afbeeldingen kunnen vinden. En geef het goede voorbeeld, in bedrijfspresentaties, maar ook als leidinggevende. Richtlijnen en voorbeelden helpen en zeker ook medewerkers die van nature misschien minder vaardig zijn in creëren van content, of minder oog hebben voor het gebruik van de juiste huisstijl, beelden en woorden.

 

Natuurlijk zijn er ook apps en tools die medewerkers kunnen helpen bij het creëren van content. PowerPoint Designer, Canva, Stream zijn daar slechts enkele voorbeelden van. Hierbij geldt: meer is niet altijd beter. Voorkom een wildgroei aan apps en tools en geef richtlijnen of standaarden mee voor het gebruik. Help medewerkers ook met behulp van instructies, lunchsessies of in een korte training gebruik te maken van de apps/tools die binnen de organisatie worden ingezet.

 

Een tekst gevonden via Google letterlijk gebruiken. Chat GPT vragen om een vacaturetekst op te stellen. Door de komst van AI lijkt het creëren van content ineens heel makkelijk. Maar het is natuurlijk belangrijk dat medewerkers niet zomaar en/of zonder bronvermelding alles direct gebruiken. Maak hier afspraken over binnen de organisatie, op afdeling of op teamniveau en help medewerkers kritisch te zijn op de content die zij gebruiken en delen.

 

Vragen of ideeën over digitale fitheid? Wij denken graag met je mee!

Ben jij betrokken bij de ontwikkeling van digitale vaardigheden, en/of het ontwikkelen van hybride of digitale samenwerking binnen jouw organisatie? En wil je meer weten over onze visie op en ervaring met de ontwikkeling van digitale vaardigheden van medewerkers en teams? Neem dan gerust contact met mij op.

Deel dit bericht

Wil je niets missen over Office 365 en adoptie?

Volg ons op LinkedIn