Rekken en strekken: ontwikkel flexibiliteit voor digitale fitheid

“Ik gebruik altijd email om bestanden te delen, waarom zou ik dat nu anders doen?”  Het ontwikkelen van digitale fitheid binnen jouw organisatie gaat om meer dan de ontwikkeling van digitale vaardigheden. Digitaal fitte medewerkers beschikken naast die vaardigheden ook over een digitale mindset.

Een van de vier elementen binnen de digitale mindset is ‘flexibiliteit’, oftewel de mate waarin iemand open staat voor nieuwe technologie en bereid is om mee te bewegen met veranderingen, nieuwe afspraken met collega’s en uitgangspunten van de organisatie.  Hoe kun je als organisatie die veranderbereidheid en flexibiliteit ontwikkelen en ondersteunen? Wij delen onze inzichten en tips.

Lisanne Beijk 20/02/2024

 

Waarom zou ik iets anders doen als dat wat ik nu doe voor mij werkt? Een hele valide vraag bij verandering! We hebben allemaal onze eigen gewoonten, werkwijzen en patronen en die hebben we niet voor niks. Door vaste werkwijzen voelen we ons comfortabel, omdat we weten wat het oplevert. Wil je dat medewerkers werkwijzen veranderen? Begin dan bij de ‘waarom’ en zorg ervoor dat ze snappen en ervaren wat het hen oplevert.

Dit vraagt meer dan alleen uitleggen wat het oplevert. Binnen the Cue games stimuleren we daarom het experimenteren met nieuwe werkwijzen in de praktijk. Zo ervaren deelnemers direct wat een nieuwe werkwijze hen oplevert in hun dagelijkse werk.

 

‘Een document opslaan op SharePoint … wat als ik hem niet meer kan vinden?’  Ook als mensen snappen wat een nieuwe manier van werken oplevert, kan het nog steeds spannend zijn om dit ook echt te doen. Gebrek aan kennis en richtlijnen houdt veel mensen tegen om te experimenteren met nieuwe technologie en werkwijzen. Biedt verschillende manieren aan voor mensen om de benodigde kennis te ontwikkelen (trainingen, webinars, handouts) en stimuleer leren en toepassen in de praktijk. Geef richtlijnen mee zodat mensen op een veilige manier kunnen experimenteren en neem de eerste angst weg om ‘het fout te doen’.

 

Experimenteren is leren en fouten maken. Wanneer medewerkers die ruimte niet ervaren, is de kans minder groot dat ze nieuwe werkwijzen omarmen. Voorbeeldgedrag van (informeel) leidinggevenden is daarbij belangrijk, maar ook het ‘belonen’ van flexibiliteit. Zijn teams binnen jouw organisatie aan het experimenteren met Copilot? Geef hen dan podium om ervaringen te delen en te laten zien wat het hen brengt. Heeft een collega zijn bestanden overgeheveld van zijn lokale schijf naar SharePoint, geef hem dan een compliment, ook als het niet 100% op de juiste manier is gedaan.

 

Vragen of ideeën over digitale fitheid? Wij denken graag met je mee!

Ben jij betrokken bij de ontwikkeling van digitale vaardigheden, en/of het ontwikkelen van hybride of digitale samenwerking binnen jouw organisatie? En wil je meer weten over onze visie op en ervaring met de ontwikkeling van digitale vaardigheden van medewerkers en teams? Neem dan gerust contact met mij op.

 

Deel dit bericht

Wil je niets missen over Office 365 en adoptie?

Volg ons op LinkedIn