Effectief synchroon en asynchroon werken met jouw team

Sinds COVID-19 is de manier waarop we werk en samenwerken inrichten drastisch veranderd. We werken veelal op afstand van elkaar en lang niet altijd tussen 9 en 5. Hierdoor zien we verschillende werkwijzen naast elkaar ontstaan: synchroon en asynchroon werken. In deze blog neem ik je graag mee in de verschillende kenmerken van beide en hoe je deze effectief binnen jouw organisatie toepast.

Annette Verweij 01/06/2021

Synchroon werken

Plezier maken en in verbinding blijven met elkaar is van cruciaal belang in een samenwerking, zeker als je veel op afstand werkt. Daarom is het belangrijk om hier vaste momenten voor in te plannen, zoals een vrijdagmiddagborrel. Ook de effectiviteit van een samenwerking vraagt om synchrone werkwijzen. Denk aan een weekstart op maandagochtend om te sturen op de doelen, of een creatieve brainstormsessie om de collectieve denkkracht aan te boren. Op dit soort momenten is iedereen tegelijk met hetzelfde bezig. Dat kan 100% online, maar ook in een hybride vorm waarin een deel van het team wél fysiek samen is.

Asynchroon werken

Het delen van en samenwerken aan bestanden is een goed voorbeeld van een taak die je asynchroon kunt uitvoeren. Dat betekent dat de verschillende teamleden dus niet gelijktijdig aan hetzelfde document hoeven te werken. Belangrijk hierin is dat iedereen het document gemakkelijk kan vinden en in het juiste document werkt. Wij gebruiken hier zelf Microsoft Teams voor. Dit helpt ons om altijd aan de actueelste versie te werken. We versturen dus geen mails met bijlages. Belangrijk bij asynchroon werken is dat er duidelijke werkafspraken zijn. Denk aan rolverdeling (wie doet wat) of het stellen van deadlines.

Meer leren over synchroon en asynchroon werken?

Bij the Cue werken we inmiddels al ruim een jaar thuis, met zo nu en dan een dagje op kantoor. Hierdoor hebben we veel geleerd over hoe en wanneer je effectief synchroon en asynchroon werkt. Wil jij hier met jouw team ook in ontwikkelen? In de game Smart Collaborators: Working From Everywhere Together gaan jij en je team ook met dit thema aan de slag. Bekijk de game op onze website voor meer informatie!

Deel dit bericht

Wil je niets missen over Office 365 en adoptie?

Volg ons op LinkedIn