Case

De gemeente Breda

De gemeente Breda timmert met haar 2500 medewerkers hard aan de weg om steeds digitaal vaardiger te worden. Voor coördinator digitaal samenwerken Cora Willemse ligt hierbij een speciale focus op toekomstbestendigheid.  Daarom speelde de gemeente Breda drie verschillende games: Smart Collaborators Fundamentals (over slim online samenwerken), Working From Everywhere Together (over hybride samenwerken) en Meeting Masters (over verbeteren van vergaderingen).

 

Game elementen

 • Looptijd 5 weken
 • Duur 30-45 min. per speler per week
 • Game Teams binnen organisatie
 • Doel Slim samenwerken

Onze aanpak

Medewerkers binnen de gemeente Breda worden uitgenodigd voor verschillende gamerondes en kunnen zelf bepalen welke game ze spelen. De medewerkers van de gemeente zijn niet verplicht om mee te doen, maar kunnen zichzelf aanmelden voor een gameronde. Dit helpt, want hierdoor zijn teams zelf al gemotiveerd om op deze manier te leren.

Hoe ging het in zijn werk?

 • Dagelijkse/wekelijkse samenwerkende teams konden zichzelf aanmelden.
 • De games duurden 5 weken, waarin iedere week een nieuwe missie opende.
 • Spelers konden binnen de looptijd van een missie spelen wanneer het hén uitkwam.
 • Slim samenwerken stonden in alle games centraal. Denk bijvoorbeeld aan het creatief omgaan met vergaderformats, of het ontdekken van nog onbekende mogelijkheden in OneNote. De tijdsinvestering verschilt per opdracht, maar is altijd goed te combineren met het reguliere werk.
 • Samen met de gemeente Breda bespraken wij wekelijks de voortgang en stuurden wij de game bij om het tot een goed einde te brengen.
 • Na afloop van een gameronde vond een evaluatie plaats en bespraken wij de eindresultaten en inzichten. Dit bood handvatten voor de gemeente om zelf verder mee aan de slag te gaan.
Gemeente-Breda-1

Resultaten

De games zijn met succes afgerond! Spelers ervoeren onder andere verbetering door het maken van betere werkafspraken, effectief gebruik van Microsoft 365 en het slim leren delen van documenten. Daarnaast gaven zij ook aan hoeveel tijd zij door het spelen van deze game ervaren.

 1. De game-ervaring van deelnemers
  Quote speler: ‘’Het competitie element helpt enorm om daadwerkelijk de opdrachten tijdig uit te voeren. En daarmee pik ik de handigheden goed op.”
 2. De verbetering op slimmere samenwerking
  Je wordt op een leuke manier ‘gedwongen’ met collega’s afspraken te maken over samenwerken.”
 3. De verbetering in productievere samenwerking
  “Het was gaaf om via een spel element meer van de mogelijkheden van Teams te ontdekken.”
 4. Potentiële tijdsbesparing.
  Spelers geven in de game 1 werkwijze aan die hen de meeste tijdbesparing opleverde.
Gemeente Breda

Meer weten? Lees het interview met opdrachtgever Cora Willemse

The Cue werkt al een tijd samen met de gemeente Breda.  Lees hier het interview met Cora Willemse.

Wil jij ook aan de slag met gamification. Samen met jou kijken we naar welke game of games het beste aansluit(en) en bespreken we welke Cue-games onderdeel kunnen zijn van jullie aanpak. Neem contact met op ons

Start met the Cue